När jag köper kyckling väljer jag den ekologiska Bosarpkycklingen. Den smakar helt fantastiskt jämfört med konventionell kyckling. Här är ett av mina sätt att laga till den, stekt i gryta med sås och potatis. Väldigt enkelt och väldigt gott.

Bosarpkyckling i gryta

Ingredienser:

Kyckling

  • 1 hel Bosarpkyckling (2-2,5 kg)
  • 1 rejäl klick smör
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • ca. 1 Liter vatten

Sås

  • 2 Msk smör
  • 2 Msk vetemjöl
  • 1/2 Dl vispgrädde

Tillagning:

Kyckling
1. Värm en stekgryta med en rejäl klick smör. Bryn kycklingen runt om. Salta och peppra allt eftersom.
2. Häll på vatten så att det täcker 75% av kycklingen. Lägg i moroten och löken delad i halvor.
3. Låt brässera tills kycklingen är färdig, räkna med en dryg timme. Känn efter med en stekgaffel att den är färdig, alternativt använd köttermometer.
4. Ta upp kycklingen och håll den varm.
5. Koka ihop buljongen på hög värme tills hälften återstår. Förbered under tiden tillbehören, koka potatis och övriga grönsaker.
Sås
6. Smält smör i en kastrull. Rör i mjölet och vispa slätt.
7. Sila buljongen och purea moroten och löken genom silen.
8. Häll buljongen i redningen. Låt såsen koka en liten stund. Smaka av med salt och peppar. Häll i en skvätt grädde på slutet.
Translate »