Dinkel är nyttigare än vete och klimatsmartare än ris. I de flesta risrätter går det alldeles utmärkt att använda dinkel istället. Dinkelotton kan ätas som ensamrätt eller serveras till kött eller fisk.
Dinkelotto
Portioner: | 4 |
Ingredienser:
- 5 Dl hel dinkel
- 1 schallottenlök eller gul lök
- 1 Dl vitt vin
- ca 8 Dl vatten
- 1 buljongtärning
- 2 morötter i slantar
- 500 Gram broccoli
- 1 Dl grovriven parmesan
- 200 Gram kantareller
Tillagning:
1. | Smörstek först kantarellerna och koka broccolin. |
2. | Hacka och fräs löken i lite olja. Tillsätt dinkeln och fräs en minut. |
3. | Häll på vinet och låt det koka in. |
4. | Tillsätt sedan 1 dl av vattnet och en buljontärning. Låt det koka under omröring tills vätskan försvunnit. |
5. | Tillsätt vattnet lite i taget och låt koka tills dinkeln är lagom mjuk. Rör regelbundet i kastrullen. Tillsätt morötterna och svampen när 10 minuter återstår av koktiden. Observera att koktiden varierar för olika sorters dinkel. |
6. | Rör i parmesanosten och blanda i broccolin precis innan servering. |