Dinkel är nyttigare än vete och klimatsmartare än ris. I de flesta risrätter går det alldeles utmärkt att använda dinkel istället. Dinkelotton kan ätas som ensamrätt eller serveras till kött eller fisk.

Dinkelotto

Portioner: 4

Ingredienser:

  • 5 Dl hel dinkel
  • 1 schallottenlök eller gul lök
  • 1 Dl vitt vin
  • ca 8 Dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 2 morötter i slantar
  • 500 Gram broccoli
  • 1 Dl grovriven parmesan
  • 200 Gram kantareller

Tillagning:

1. Smörstek först kantarellerna och koka broccolin.
2. Hacka och fräs löken i lite olja. Tillsätt dinkeln och fräs en minut.
3. Häll på vinet och låt det koka in.
4. Tillsätt sedan 1 dl av vattnet och en buljontärning. Låt det koka under omröring tills vätskan försvunnit.
5. Tillsätt vattnet lite i taget och låt koka tills dinkeln är lagom mjuk. Rör regelbundet i kastrullen. Tillsätt morötterna och svampen när 10 minuter återstår av koktiden. Observera att koktiden varierar för olika sorters dinkel.
6. Rör i parmesanosten och blanda i broccolin precis innan servering.

 

Translate »