Finare fläskkött än det på Ängavallen utanför Vellinge i Skåne är nog svårt att få tag på. Deras motto är ”Högre krav än KRAV”. Detta är klassisk mat; kött, sås och potatis och hemkokt äppelmos. Gott helt enkelt!

Helstekt fläskkarré

Ingredienser:

Köttet

  • 1,5 kg fläskkarré med ben
  • 1 Påse katrinplommon
  • 1 Tsk ingefära
  • salt
  • peppar

Såsen

  • 3 Msk smör
  • 2 Msk mjöl
  • stekskyn
  • vispgrädde
  • salt
  • peppar

Tillagning:

Köttet
1. Snitta köttet så att det blir fickor och fyll dessa med katrinplommon. Snåla inte!
2. Lägg köttet på en bit aluminiumfolie ovanpå ett galler i en långpanna. Folien gör det lättare att samla upp den goda stekskyn. Salta, peppra och strö över ingefära. Stick in en stektermometer på det tjockaste stället. Stek i 175 graders värme tills innertemperaturen är 85 grader.
3. Ta ut köttet och låt det ligga en stund innan det skärs upp.
Såsen
4. Smält smöret. Rör i mjölet och vispa ordentligt.
5. Tillsätt stekskyn och så mycket grädde att såsen blir lagom tjock. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite köttfond.
Servering
6. Servera med kokt potatis, grönsaker efter säsong och äppelmos.
Translate »