En underbart god soppa som passar utmärkt både som huvudrätt och som förrätt. Lite bacon som garnityr ger en god smakbrytning men för vegetarianer går det utmärkt att utesluta och bara ha den goda svampen som topping.

Jordärtskockssoppa

Portioner: 4-6

Ingredienser:

  • 1kg jordärtskockor
  • 2 schalottenlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 6 potatisar
  • olivolja
  • 1 Nypa socker
  • 3 Dl vitt vin
  • 2 Msk buljongpulver, alt en buljongtärning
  • 1 Liter vatten
  • 4 Dl vispgrädde
  • 1 Paket bacon
  • 100 Gram förvällda trattkantareller
  • salt
  • peppar
  • valfri örtkrydda

Tillagning:

1. Skala och skär jordärtskockorna och potatisen i bitar.
2. Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken.
3. Fräs löken och vitlöken i en stor kastrull tillsammans med olivolja.
4. Tillsätt jordärtskockorna och potatisen och en nypa socker och låt allt fräsa några minuter.
5. Häll på vinet och låt det koka ihop någon minut.
6. Tillsätt vatten och buljongpulver och låt koka upp. Koka tills allt har mjuknat, ca 15 minuter.
7. Finstrimla och knaperstek baconet och smörstek kantarellerna under tiden soppan kokar.
8. Mixa soppan med en mixerstav.
9. Tillsätt grädden och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar och eventuellt någon örtkrydda.
10. Häll upp soppan i tallrikar och toppa med bacon och kantareller. Ät och njut!

 

Translate »