Kålpudding är klassisk husmanskost. Lagad på vildsvinsfärs som drygas ut med mycket gröt och kål blir det både nyttigt och klimatsmart. Detta är en stor sats som kan räcka till flera middagar och matlådor.

Kålpudding på vildsvin

Portioner: 10

Ingredienser:

Gröt

  • 1 1/2 Dl rundkornigt ris
  • 3 Dl vatten
  • 1 1/2 Tsk salt
  • 7 Dl mjölk

Kål

  • 2 1/2 kg vitkål
  • vatten
  • salt
  • 1/2 Dl flytande honung eller sirap
  • 2 Msk japansk soja

Färs

  • 1 kg vildsvinsfärs
  • 3 ägg
  • 1 Msk salt
  • 1 Tsk svartpeppar
  • 1 Msk Herbes de Provence
  • 3 Dl mjölk
  • gröten

Tillagning:

Gröt
1. Koka upp ris, vatten och salt. Låt koka på svag värme i 10 minuter.
2. Tillsätt mjölken och låt koka upp under omrörning.
3. Ställ kastrullen på en skärbräda och linda in den i en stor frottéhandduk. Låt stå i minst tre timmar för att svälla. Med fördel kan man göra detta moment på morgonen.
Kålpudding
4. Strimla vitkålen. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Häll i kålen och låt koka i 5 minuter.
5. Häll bort vattnet. Blanda kålen med honung och soja.
6. Blanda köttfärsen med ägg, mjölk, risgrynsgröt och kryddor. Smeten ska vara lös.
7. Bred ut hälften av kålen i en långpanna. Häll på färsen och täck sedan med resten av kålen.
8. Grädda i 200 grader ungefär en timme.
9. Servera med kokt potatis, grönsaker efter säsong och lingonsylt.

 

Translate »