Denna kycklingrätt har varit en favorit i familjen i många år. Lagas rätten med den ekologiska Bosarpkycklingen blir den både mera klimatsmart och ännu godare. Smaken av färsk kyckling slår det mesta. En hel Bosarpkyckling väger 2-2,5 kg så den mättar dessutom en stor familj eller kan räcka till flera middagar för det lilla hushållet.

Kycklingfrikassé

Portioner: 6-8

Ingredienser:

  • 1 hel Bosarpkyckling
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 50 Gram rotselleri
  • smör
  • salt
  • 10 hela vitpepparkorn
  • 4 schalottenlökar eller 1 stor rödlök
  • 4 Dl lättcreme fraiche
  • 2 Dl koncentrerad kycklingfond
  • 1/2 Burk krossade tomater
  • 1 Msk tomatpuré
  • 1 morot
  • 1 Liten purjolök
  • 50 Gram rotselleri
  • salt
  • peppar
  • färsk eller torkad dragon efter smak

Tillagning:

1. Stycka loss låren, benen, bröstfiléerna och vingarna och lägg undan dessa i kylen.
2. Dela skrovet i mindre bitar och fräs i smör i en stor kastrull.
3. Skär lök, morot och rotselleri i mindre bitar och låt dessa fräsa med tills de mjuknar utan att ta färg.
4. Häll på vatten så att det precis täcker. Krydda med salt (2 tsk per liter vatten) och vitpepparkorn. Låt koka i minst en timme.
5. Ta upp skrovet och ta bort köttet från benen. Detta kan sparas till en kycklingsoppa.
6. Purea grönsakerna genom en trådsil ner i fonden. Koka därefter fonden intensivt tills bara ca 2 dl återstår.
7. Skär morot, selleri och purjo i tändstickstjocka strimlor, ca 5 cm långa.
8. Vänd kycklingbitarna i mjöl och stek dem sakta utan att de tar färg.
9. Lägg kycklingbitarna i en stor gryta. Tillsätt creme fraiche, lök, tomater, tomatpuré, kryddor och den reducerade kycklingfonden. Låt koka tills kycklingen är färdig, använd gärna köttermometer. När ca 10 minuter återstår av koktiden tillsätts de strimlade rotfrukterna och purjon.
10. Smaka av med salt och peppar.
11. Servera med t.ex. pressad potatis och grönsaker efter säsong.
Translate »