Morotskaka kan göras 100% ekologisk genom att använda hemgjord cream cheese gjord på avrunnen yoghurt. Bortsett från detta extra moment är det en enkel och snabbakad kaka som innehåller olja istället för smör. Morötterna gör att den känns lite nyttig också. Lite råkost i kakform!

Morotskaka

Portioner: 8-10

Ingredienser:

Kakan

  • 2 ägg
  • 2 Dl socker
  • 1 Dl neutral olja
  • 3 Dl rårivna morötter (2-3 st)
  • 2 1/2 Dl vetemjöl
  • 1 1/2 Tsk bakpulver
  • 1 Tsk malen kanel
  • 1 Tsk vaniljsocker

Glasyren

  • 60 Gram cream cheese
  • 25 Gram rumsvarmt smör
  • 2 Dl florsocker

Tillagning:

Glasyren
1. Gör först cream cheese till glasyren.
2. Blanda cream cheese och smör i en skål och rör tills blandningen är riktigt slät. Häll i florsockret och rör noga. Låt gärna blandningen stå kallt tills den ska användas.
Kakan
3. Riv morötterna grovt.
4. Blanda mjöl, bakpulver, kanel och vaniljsocker i en skål. Rör noga.
5. Smörj och bröa en form på 1 1/2 liter, gärna en springform.
6. Vispa ägg och socker pösigt.
7. Rör försiktigt i oljan och morötterna.
8. Vänd försiktigt i mjölblandningen.
9. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 graders värme i ca 40 minuter.
10. Låt kakan svalna något om den ska stjälpas upp. Om den bakas i springform kan den svalna i denna.
11. Garnera den kalla kakan med glasyren.

Hemlagad cream cheese

Ingredienser:

  • 1 Liter turkisk yoghurt (ger ca 600 gram färskost)

Tillagning:

1. Häll den kalla yoghurten i en silduk. Låt stå och rinna av ca ett dygn.
2. Häll upp färskosten i en burk och förvara i kylen.
Translate »