Baguetter på poolish

Baguetter på poolish

Poolish är en sorts snabbsurdeg som startas på en liten gnutta jäst. För mig som aldrig tyckt om vitt bröd som smakar jäst är detta en trevlig kompromiss. Enkelt är det också. För de som gillar att läsa recept i procent gäller följande proportioner: 100% vetemjöl =...

Gyllenbärsmarmelad

Gyllenbärsmarmelad

De senaste åren har jag haft gott om gyllenbär, en sorts små physalis. De är supergoda att äta som de är, men varför inte testa att göra lite marmelad också. Väldigt god blev den, passar utmärkt att ta fram till ostbrickan istället för fikonmarmeladen.  ...

Plommonsylt med ingefära

Plommonsylt med ingefära

Har man som jag gott om plommon så får man hitta alla möjliga sätt att ta vara på dem. Vi är inga storkonsumenter av sylt och marmelad, men några burkar går ju alltid åt. Detta recept funkar både för sylt och marmelad. Det är bara koktiden som avgör vilket det blir....

Äppelris

Äppelris

Den här goda efterrätten eller mellanmålet smakar barndom för mig. På höstarna när det var gott om äpplen gjorde min mamma den till mig. Jag älskade den då, jag älskar den nu.   Äppelris - 6 portioner 2 dl risgryn (rundkornigt) 1 msk smör 4 äpplen 5 dl vatten 3...

Glögg

Glögg

Att göra egen glögg är en av mina jultraditioner. Det är hur enkelt som helst. Det enda man måste tänka på är att börja i god tid eftersom den tar minst tre veckor att bli färdig. Tyvärr är det svårt att hitta ekologisk svagdricka, men någon enstaka gång får man väl...

Bakad potatis

Bakad potatis

Nyskördade stora höstpotatisar blir underbart goda att baka. Bara en klick smör räcker egentligen, men lite god räkröra gör detta till fest på riktigt. MSC-märkta räkor och rom vill jag förstås ha!   Bakad potatis till 4 personer 4 stora bakpotatisar eller 8 lite...

Mango chutney

Mango chutney

Mango chutney finns förvisso att köpa, men när man gör själv från grunden så får man stenkoll på ingredienserna och slipper alla typer av tillsatser. Ekologisk färsk mango är numera ganska lätt att få tag på. Mango chutney - 2 burkar 2 dl rörsocker 1 dl vit vinäger 2...

Rödbetsrisotto

Rödbetsrisotto

Rödbetsrisotto har blivit en ny favoriträtt efter att jag smakade det på en restaurang som serverar tapas à la cross-over. Den funkar som ensamrätt, med gör sig också alldeles utmärkt till fiskrätter, särskilt torsk. Den friterade rosmarinen blir pricken över i:et....

Citronglass med passionsfrukt

Citronglass med passionsfrukt

Om man gillar friska och syrliga desserter kommer denna bli en given favorit. Vacker är den också dekorerad med färsk frukt och passionsfrukt. Mums! Med tanke på att hela citronen används är det förstås extra viktigt att köpa en ekologisk.   Citronglass (8...

Fläderblomssaft

Fläderblomssaft

Detta recept är fritt från citronsyra vilket ger saften en mjukare syrlighet. Rårörsockret ger också en fin sötma med lite honungston. Viktigt är som alltid att använda ekologiska citroner. Dessa kan man dessutom återanvända och göra citronmarmelad av när de fyllt sin...

Translate »