Detta är en surdegsgrund som används till alla typer av surdegsbröd även kaffebröd. Om den matas regelbundet kan man ha den i åratal. Beskrivningen hur surdegsgrunden matas är uppdaterad (20140402) efter bra tips jag fått och testat med lyckat resultat. Detta sätt ger en nöjd och glad surdeg.

Surdegsgrund

Ingredienser:

  • grovt ekologiskt rågmjöl av högsta kvalitet
  • ekologiskt vetemjöl
  • ljummet vatten

Tillagning:

Dag 1
1. Blanda 2 msk ljummet vatten, 1/2 msk grovt rågmjöl och 1/2 msk vetemjöl i en väl rengjord, helst steriliserad glasburk. Ställ burken med locket på glänt i rumstemperatur.
Dag 3
2. Rör i ytterligare 1/2 msk rågmjöl och 1/2 msk vetemjöl. Blanda väl.
Dag 4
3. Tillsätt 2 msk ljummet vatten, 1 msk rågmjöl och 1 msk vetemjöl.
Dag 5
4. Surdegen bör nu ha kommit igång och vara krämig och bubblig. Den är då färdig att använda i bak. (Om så inte är fallet, häll ut allt utom en liten skvätt och blanda i 3 msk ljummet vatten, 1 1/2 msk rågmjöl och 1 1/2 msk vetemjöl. Låt stå ytterligare någon dag.)

Kommentarer:

Surdegsgrunden förvaras i rumstemperatur i glasburk med locket stängt.

Surdegsgrunden matas regelbundet, 2-3 gånger per vecka med lika delar (vikt) vatten och mjöl. Skrapa först ut det mesta av surdegen ur burken. Häll i 40 gram kallt vatten. Sätt på locket och skaka. Mät upp och häll i 40 gram mjölblandning (se nedan). Rör ordentligt och sätt på locket. Efter ca 12 timmar är surdegsgrunden klar att sätta en stor surdeg av. Den ska då vara bubblig och lite krämig. Från denna mängd grund kan man utan vidare blanda en surdeg på 400 gram. Ska grunden inte användas är det lagom att mata igen efter ca 2 dagar.

Mitt förslag på mjölblandning till surdegsgrunden (det är bra med flera olika sorter, men behöver inte vara just dessa)
1 del grovt rågmjöl
1 del grahamsmjöl
2 delar vetemjöl

Blanda ihop i en påse eller burk för att underlätta matningen. Mata med samma mjölblandning under en längre tid så att surdegen "känner igen sig".

 

Translate »