Det går alldeles utmärkt att baka lussekatter på surdeg och utan minsta gnutta jäst. För att få en riktigt fin och pigg surdeg lönar det sig att satsa på riktigt bra mjöl, ekologiskt och stenmalet. Gärna av någon gammal sort som t.ex. ölandsvete. Surdegsgrunden jag använder här är min vanliga grund som jag matar 3-4 gånger i veckan med 50% vete, 25% graham och 25% råg. Den använder jag som bas till allt jag bakar.

Surdegslussekatter

Portioner: 40-50

Ingredienser:

  • 50 Gram surdegsgrund
  • 150 Gram vetemjöl
  • 150 Gram fingervarmt vatten
  • 325 Gram smör
  • 350 Gram mjölk
  • 4 Paket saffran
  • 225 Gram rörsocker
  • 10 Gram salt
  • 1 ägg
  • ca 900 Gram vetemjöl
  • russin till dekoration
  • 1 ägg till pensling

Tillagning:

1. Blanda ihop fingervarmt vatten, surdegsgrund och mjöl i en skål (blir drygt 300 gram surdeg). Täck och låt stå tills surdegen är riktigt bubblig. Räkna med 10-14 timmar. En bakfärdig surdeg ska flyta när man häller den i vatten.
2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Häll i degblandaren och låt svalna tills blandningen är fingervarm.
3. Tillsätt surdegen, socker, salt, saffran och ägg och blanda helt kort.
4. Tillsätt det mesta av mjölet och blanda på låg fart. Ha koll på degens konsistens. Degen ska vara smidig men inte kladdig. Tillsätt mera mjöl i så fall.
5. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek. Räkna med ca 6 timmar så passa på att göra något annat kul ett tag.
6. Forma lussekatter och garnera med russin. Lägg på plåtar och låt jäsa ca 2 timmar.
7. Pensla lussekatterna med ägg och grädda dem i 225 grader varmluft ca 8 minuter.
8. Låt svalna under bakduk.
Translate »