När man blir sugen på en riktigt gammaldags söndagsstek kan man för att göra maten så klimatsmart som möjligt välja vilt, t.ex. vildsvin. Med kantareller från skogen och grönsaker efter säsong bli det ett både gott och bra matval.

Vildsvinsstek

Portioner: 5-6

Ingredienser:

Steken

  • 1 vildsvinsstek à 1 1/2 kg
  • salt
  • peppar
  • 2 Msk smör
  • 1 Dl flytande honung
  • 1 citron

Såsen

  • 2 Msk vetemjöl
  • 2 Dl vispgrädde
  • 2 1/2 Dl kalvbuljong
  • stekskyn
  • salt
  • peppar

Tillagning:

Steken
1. Salta och peppra köttet och smörstek det i en het stekpanna.
2. Lägg köttet i en ugnsfast form. Pressa citronen och blanda med honungen. Häll på hälften av blandningen på steken. Sätt in i 150 graders ugnsvärme och stek i 1 timme.
3. Ta ut steken och häll på resten av honung- och citronblandningen. Sätt in formen i ugnen igen och stek tills innertemperaturen är 70 grader, räkna med ytterligare ca 15-45 minuter.
4. Ta ut köttet och låt det vila inslaget i aluminiumfolie i 10 minuter.
Såsen
5. Blanda ut mjöl med grädde i en kastrull och häll i skyn från foliepaket och ugnsformen.
6. Häll i kalvbuljong. Koka ihop utan lock i cirka 10 minuter och smaka av med salt och peppar.
Servering
7. Skär köttet i skivor och servera med sås, gelé, svamp, kokt potatis och grönsaker efter säsong.

 

Translate »