Detta är ett enkelt och förhållandevis snabbt sätt att baka surdegsbröd. Om surdegen sätts på morgonen den ena dagen vankas det nybakade frallor morgonen dagen därpå.

Surdeg
50 gram kallt vatten
50 gram vetemjöl
en liten klick surdegsgrund

Degen
surdegen
250 gram vatten
50 gram fullkornsmjöl (t.ex. dinkel, graham)
275 gram vetemjöl
8 gram salt
50 gram pumpakärnor eller andra frön

Dag 1, morgon

  1. Blanda ihop surdegen. Täck med dubbelvikt handduk och låt stå till kvällen.

Dag 1, kväll

  1. Kontrollera att surdegen är bakfärdig, d.v.s. att den flyter.
  2. Häll fingervarmt vatten i en skål och tillsätt surdegen. Blanda runt.
  3. Häll i mjölet, pumpakärnorna och allra sist saltet.
  4. Blanda med en hand ihop degen. Knådning behövs inte.
  5. Täck med dubbelvikt handduk och låt stå 30 minuter.
  6. Ta tag i degen i bunkens kant och vik in mot mitten. Vrid bunken och upprepa under två varv.
  7. Låt vila ytterligare 30 minuter och upprepa vikmomentet.
  8. Täck skålen med ett lock och ställ den i kylen över natten.

Dag 2, morgon

  1. Sätt på ugnen på 250 grader.
  2. Ta ut degen och häll den på mjölat bakbord.
  3. Forma degen med mjölade händer till en fyrkant.
  4. Vik degen på mitten. Täck med handduk och låt vila en timme medan ugnen blir varm.
  5. Dela degen med mjuk degskrapa i 6 bitar. Snitta lätt.
  6.  Lägg på degspade och skicka in på bakstenen eller lägg på en förvärmd plåt.
  7. Grädda ca 20 minuter.

Surdegsfrallor

 

Translate »