När man har gott om äpplen på hösten kan det vara läge att göra must. Allra trevligast är förstås att köra iväg sina äpplen till ett musteri och sedan få hem en laddning must på flaska. Har man en egen press så kan man musta själv. Men om press saknas och skörden är för liten för att köra till musteriet så kan man göra en enkel must på hemmaplan.
Ingredienser
3 liter äpplen i mindre bitar (behöver ej skalas eller kärnas ur, bara vara rena)
3-6 liter kallt vatten (mängden vatten kan anpassas efter hur smakrika och mogna äpplena är)
1 msk citronsyra eller vinsyra
socker efter smak (1/2 – 1 dl per liter must kan vara en riktlinje)
Gör så här
- Blanda äppelbitar, vatten och vinsyra ordentligt och låt stå svalt i 3 dygn.
- Sila musten och tillsätt socker efter smak, eller inte alls för en nyttigare must.
- Häll på flaska eller mjölkkartonger. Frys in för längre hållbarhet.