Rödbetsrisotto har blivit en ny favoriträtt efter att jag smakade det på en restaurang som serverar tapas à la cross-over. Den funkar som ensamrätt, med gör sig också alldeles utmärkt till fiskrätter, särskilt torsk. Den friterade rosmarinen blir pricken över i:et.

 

Rödbetsrisotto 4 personer

1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
2 rödbetor, 3 om de är små
3 dl avorioris
3 dl vitt vin
6 dl vatten + buljongpulver eller tärning till motsvarande mängd
3 dl riven parmesanost
salt, peppar

en kvist rosmarin
olivolja

 

Gör så här:

  1. Riv av bladen från rosmarinkvisten.
  2. Hetta upp olja i en kastrull.
  3. Fritera bladen i 30 sekunder.
  4. Täck en sil med hushållspapper och häll upp bladen, ställ undan och låt dem svalna.
  5. Värm vattnet med buljongpulvret/ tärningen så att det löser sig.
  6. Riv rödbetan grovt.
  7. Hacka löken och vitlöken fint. Fräs några minuter i en kastrull med smör tills löken mjuknat.
  8. Tillsätt rödbetan och riset och fräs en liten stund till.
  9. Häll i vinet och låt det koka in.
  10. Låt riset koka sakta utan lock. Späd efter hand med vattnet och rör då och då. Koka tills riset är mjukt men fortfarande har tuggmotstånd (ca 20 minuter).
  11. Blanda i osten och smaka av med salt och peppar.
  12. Servera risotton toppad med riven parmesanost och den friterade rosmarinen.

Rödbetsrisotto

Translate »