Jag gillar asiatisk mat i alla former. Koreansk kimchi är en härlig blandning av goda smaker. Att syrad kål dessutom är riktigt nyttigt gör det ju inte sämre. Kimchin passar som tillbehör till det mesta. Gott, gott!
Kimchi
500 gram salladskål eller vitkål
5 tsk salt
5 dl vatten
Smaksättning
5 cm purjolök
1/2 msk finhackad ingefära
1 msk finhackad vitlök
1 msk fisksås
1/2 msk rörsocker
2 torkade röda chilifrukter eller 1 tsk sambal oelek
- Skölj kålen och skär i grova bitar.
- Blanda salt och vatten i en skål och lägg i kålen.
- Lägg på en tallrik som tyngd och låt stå över natten.
- Häll bort saltlagen och skölj kålen noga. Låt rinna av.
- Strimla purjolöken fint och finhacka vitlök och ingefära. Lägg i en skål och blanda i chili, fisksås och socker. Blanda i den avrunna kålen.
- Packa kålen i en stor glasburk. Fyll den inte hela vägen upp.
- Lägg eventuellt på en tyngd. Sätt på locket och låt stå 1 dygn på ett svalt ställe. Därefter kylskåp i minst 4 dagar.
- Nu är kimchin klar att äta. Förvara i kylskåp, hållbarheten är då drygt en vecka.
- Ät och njut!