Att tillsätta gröt till en deg bidrar både till den goda smaken och högt vatteninnehåll, dvs saftigare bröd. Olika gryn och mjölsorter kan användas och mängden vatten i degen kan justeras därefter. Just denna deg passar bra att göra i degblandare eftersom gröten måste blandas in ordentligt.
Surdeg
40 gram surdegsgrund
75 gram ljummet vatten
75 gram vetemjöl

Gröt
150 gram havregryn
400 gram vatten

Bröddeg
Surdegen
500 gram ljummet vatten
800 gram vetemjöl
20 gram salt
gröten

  1. Blanda ihop surdegen och låt stå 8-12 timmar.
  2. Blanda ljummet vatten, surdeg, mjöl och salt, gärna i degblandare. Kör helt kort på låg hastighet, bara precis så att degen går ihop.
  3. Koka gröten någon minut under omrörning, den blir tjock och stabbig. Låt svalna.
  4. Låt degen stå i 30 minuter. Kör degblandaren 30 sekunder och låt sedan stå i 30 minuter igen.
  5. Blanda i den avsvalnade gröten i degen. Kör degblandaren på lite högre hastighet ett par minuter. Ta bort verktygen och låt degen stå övertäckt i 30 minuter.
  6. Vik degen var 30:e minut tills den jäst 4-5 timmar. Sista timmen kan vikningen hoppas över.
  7. Dela degen i två delar på bakbordet. Runddriv bitarna och låt vila i 20-30 minuter.
  8. Forma bröden och lägg i jäskorgar. Låt vila i rumstemperatur ca 30 minuter.
  9. Jäs antingen ytterligare 1-2 timmar i rumstempertur eller ca 12 timmar i kyl.
  10. Sätt ugnen på 275 grader och värm vatten till ånga.
  11. Snitta bröden och skjutsa in i på förvärmd plåt eller baksten och häll det kokande vattnet på en plåt på botten av ugnen.
  12. Sänk temperaturen till 250 grader och grädda 20 minuter. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare 20-25 minuter.
  13. Låt svalna på galler utan duk.

 

Translate »