Indonesisk kyckling (8 personer)
1 kg kycklingfilé
olja, salt och peppar
1 röd paprika
1 gul paprika
1 litet huvud broccoli
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
2 vitlöksklyftor
2 tsk curry
2 tsk sambal olek
1,5 dl mango chutney
- Sätt på ugnen på 200 grader.
- Lägg kycklingen i en gratängform. Pensla med lite olivolja, salta och peppra. Stek till kycklingen är färdig. Låt svalna.
- Häll bort vätskan, skär köttet i mindre bitar och lägg tillbaka i formen.
- Strimla paprikorna och skär broccolin i bitar och lägg ovanpå.
- Vispa vispgrädde i en skål. Bland i crème fraiche.
- Tillsätt krossade vitlöksklyftor, curry, sambal oelek och mango chutney. Smaka av såsen med salt och peppar.
- Häll såsen över kycklingen och grönsakerna. Låt stå i ugnen på 200 grader ca 15 minuter. Gör riset under tiden.
Smaksatt ris (8 personer)
1 gul lök
4 msk olivolja
1 tsk malen koriander
8 nejlikor
2 kanelstänger
4 st kardemummakärnor
2 msk gurkmeja
2 dl russin eller 200 gram torkade aprikoser
6 dl basmatiris
10 dl grönsaksbuljong eller vatten
1 ½ dl persilja
- Finhacka löken fräs i olja tills den blivit mjuk men utan att ta färg.
- Rör sedan i alla torra kryddorna samt torkad frukt. Låt fräsa en minut. Tillsätt riset fräs under omrörning i ca 3 minuter.
- Tillsätt buljongen och smaka av med salt. Sänk värmen till minimum. Lägg på locket och sjud i 15 minuter. Låt vila i 5 minuter.
- Hacka i persilja och servera med kycklingen.