Risotto är en favoriträtt som jag gärna återkommer till. Den går att variera i det oändliga med olika typer av grönsaker och annan smaksättning. Har man tillgång till färsk eller torkad karljohansvamp så blir det rena festmaten.
Risotto med svamp (4 personer)
1 färsk karljohansvamp eller 2 dl torkad svamp
4 schalottenlökar
smör och olivolja
5 dl avorioris
1 buljongtärning
2 dl vitt vin
1 liter vatten (eller enligt risförpackningen)
1 dl riven parmesanost
- Rensa den färska svampen och skär i bitar eller blötlägg den torkade.
- Finhacka löken och fräs den sakta i olivolja och smör tillsammans med svampen.
- Tillsätt riset och låt det fräsa ytterligare någon minut.
- Häll i vinet och låt det koka in.
- Tillsätt buljongtärningen och sedan vattnet i omgångar ungefär var femte minut och låt det reducera däremellan. Räkna med ca 20-25 minuter koktid. Riset ska fortfarande ha lite spänst, al dente.
- Häll i riven parmesanost och rör runt. Smaka av med salt och peppar.
- Servera med extra parmesanost.