Att göra egen surkål är busenkelt och nästan gratis. Ett normalstort ekologiskt vitkålshuvud räcker till 1-2 rejäla burkar. Man får dock ha lite tålamod och vänta på att kålen blir färdig. Det tar ca 6 veckor.
Detta behövs till en konservburk à 1 liter
900 gram finstrimlad vitkål
14 gram havssalt
Gör så här
- Strimla vitkålen fint. Spara ett av de yttre bladen plus stocken.
- Lägg vitkålen i en skål och häll på saltet. Låt stå en halvtimme.
- Massera kålen en stund så att den mjuknar och vätskar sig.
- Packa kålen i glasburken. Ta upp kålen med sil eller hålslev så att vätskan blir kvar i skålen.
- Avsluta med att täcka den strimlade kålen med det hela kålbladet.
- Skapa en tyngd med kålstocken och ett lågt glas eller annan lämplig tyngd.
- Häll på vätskan så att kålen är helt täckt. Knäpp igen locket på burken så att tyngden håller nere kålen i vätskan.
- Låt stå i rumstemperatur i 2 veckor. Därefter ska kålen eftermogna i ca 4 veckor i kylskåp. Sen är den färdig att avnjutas!
Se till att kålen är helt täckt av vätskan.