Poolish är en sorts snabbsurdeg som startas på en liten gnutta jäst. För mig som aldrig tyckt om vitt bröd som smakar jäst är detta en trevlig kompromiss. Enkelt är det också. För de som gillar att läsa recept i procent gäller följande proportioner: 100% vetemjöl = 600 gram, 65% vatten = 390 gram, 2% salt = 12 gram. 30% av mjölet ska ingå i poolishen (100% mjöl, 100% vatten, 1% jäst)

 

Baguetter – 4 st

Dag 1: 
180 gram vetemjöl
180 gram vatten
2 gram jäst

  1. Värm vattnet så att det är rumstempererat.
  2. Lös upp jästen i vattnet och blanda i mjölet.
  3. Låt stå övertäckt i ca 16 timmar tills poolishen är bubblig och krämig.

Dag 2:
210 gram vatten
420 gram vetemjöl
12 gram salt

  1. Värm vattnet så att det är fingervarmt.
  2. Blanda i poolish, mjöl och salt och arbeta ihop degen.
  3. Låt stå övertäckt i 30 minuter. Vik degen mot mitten några gånger.
  4. Låt stå ytterligare 30 minuter. Vik degen igen.
  5. Låt jäsa ca 1 timme.
  6. Ta upp degen på bakbordet och dela i fyra bitar.
  7. Forma bitarna med lätta tag till baguetter. Lägg dem på mjölad veckad handduk för att ge stadga. Låt jäsa ca 1 timme. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
  8. Grädda baguetterna två i taget. Räkna med ca 20 minuter.

BaguetterNybakat är alltid gott!

 

BaguettinkråmInkråm

 

Poolish
Baguetter på poolish, det är inte foolish! För de som tycker att surdeg verkar för meckigt är poolish en bra kompromiss.

 

Translate »