Den här marmeladen kan man passa på att gör i samband med flädersaftskoket. Recept på saften finns här. Man tar helt enkelt tillvara på citronskivorna när saften är klar istället för att bara kasta bort dem. Genom att spara citronkärnorna och hälla hett vatten på dem får man ut pektin från dem som bidrar till att marmeladen stelnar ordentligt. Ingen syltsocker eller Certo behövs här inte.

Citronmarmelad

300 gram citronskivor
3 dl vatten
200 gram rårörsocker

Gör så här

  1. Ta vara på citronkärnorna när saften ska göras. Lägg kärnorna i en glasburk och häll på 1 dl kokande vatten. Låt stå svalt tills saften är klar.
  2. Skär citronskivorna i små bitar och lägg i en kastrull.
  3. Tillsätt vatten och socker.
  4. Skrapa upp kärnorna och pektinet som bildats kring dem och lägg i en tesil. Lägg ner tesilen i kastrullen.
  5. Koka marmeladen en dryg timme tills den tjocknat ordentligt.
  6. Häll på glasburk och sätt på locket omedelbart.

 

Citronmarmelad

Translate »