Detta recept är fritt från citronsyra vilket ger saften en mjukare syrlighet. Rårörsockret ger också en fin sötma med lite honungston. Viktigt är som alltid att använda ekologiska citroner. Dessa kan man dessutom återanvända och göra citronmarmelad av när de fyllt sin funktion i saftkoket. Se separat recept här. De avrunna fläderblommorna kan man dessutom använda i pannkaks- eller våffelsmet för att ge lite extra smak.
Fläderblomssaft
40 stora blomklasar
1 1/2 liter vatten
1,25 kg socker
4-6 citroner
Gör så här
- Skölj blommorna och lägg i en stor rostfri kastrull.
- Skiva citronerna och pilla bort alla kärnorna.
- Lägg kärnorna i en skål, häll på en dl kokande vatten. Låt svalna, täck och ställ svalt tills det är dags att göra marmeladen.
- Lägg citronskivorna ovanpå blommorna.
- Koka upp vatten och socker och häll över blommorna och citronerna.
- Låt svalna och låt stå övertäckt i kylen/svalen i 4 dygn. Om den större mängden citroner används kan det bara bra att ta bort dem efter tre dygn.
- Sila saften och häll på flaskor. Frys helst in, för saften har begränsad hållbarhet.
- Koka marmelad på citronskivorna.