Söt och len kola, flingsalt, syrlig crème fraiche och kärva lingon blir en underbar smakkombination i denna goda efterrätt. Förbered den i god tid innan serveringen så att den hinner stelna ordentligt.

 

Kolatårta med lingon

Pajdeg
125 g smör
1 dl rörsocker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel

Fyllning
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1/2 tsk vaniljpulver
75 g smör
1/2 tsk flingsalt

Till servering
2 dl crème fraiche (34 %)
kanel
2 dl lingon

  1. Smält smöret och blanda med socker och havregryn och låt svalna lite.
  2. Blanda i mjöl och kanel och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en springform, ca 22 cm i diameter. Ställ i kylen 30 minuter.
  4. Grädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen i 200 grader. Låt svalna.
  5. Koka upp grädde, sirap och muscovadosocker i en rymlig kastrull. Låt koka ca 20 minuter. Rör då och då. För att se om kolan är klar gör kulprovet, d.v.s. droppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten. Kolan ska vara mjuk och lätt formbar men inte flyta ut.
  6. Ta kastrullen från värmen. Rör ner vaniljpulver och smöret skuret i bitar. Låt svalna nästan helt.
  7. Häll smeten i pajskalet. Strö över flingsalt. Ställ i kylen minst 1 timme.
  8. Vispa crème fraichen med elvisp tills den blivit fast. Lägg upp i en skål och pudra med kanel.
  9. Garnera pajen med lingon och servera med crème fraichen.

Kolatarta

 

Translate »