Att göra egen majonnäs är både snabbt och enkelt. På köpet slipper man de tillsatser som finns i köpt majonnäs. Det går även utmärkt att göra majonnäsen vegansk genom att ersätta äggen med kikärtsspad. Det blir lite annorlunda, men god smak. Majonnäsen blir också helt vit i färgen jämfört med den ljust gula färgen som äggmajonnäsen får.

 

Majonnäs 

2 äggulor (eller 3 msk kikärtsspad)
3 dl neutral olja
2 tsk stark senap
2 tsk pressad citron
salt, peppar

 

Gör så här:

  1. Häll äggulorna (eller kikärtsspadet) i en skål, gärna med så smal botten som möjligt. Vispa med elvisp en minut så att det blir fluffigt.
  2. Ställ skålen lite på sned och kör elvispen medan oljan sakta hälls i. Se till att strålen hamnar mellan visparna. Majonnäsen blir riktigt tjock i konsistensen.
  3. Blanda i senap och citron och smaka av med salt och peppar.
  4. Förvara i glasburk i kylen. Majonnäsen håller ett par veckor.

Majonnas

 

Translate »