När man gör egen mandelmjölk kan man använda mandelhacket/mjölet som silas bort i en pajdeg. Denna deg innehåller bara olivolja så den är mjölkfri. För att göra den även glutenfri går det att ersätta vetemjölet med glutenfritt alternativ. Det blir ett väldigt gott och fint pajskal som håller formen bra under gräddningen.

 

Pajdeg med olivolja och mandel

2 dl mandelhack/mjöl (denna mängd motsvarar det som blir över efter att man gjort mandelmjölk på 100 gram mandel)
1 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
3/4 dl olivolja
ca 1 msk vatten (mängden vatten beror på hur blött mandelhacket/mjölet är)

  1. Lägg mandelhacket/mjölet, vetemjöl och salt i en matberedare. Mixa tills det är fint.
  2. Tillsätt olivoljan och kör tills det blir grynigt.
  3. Tillsätt så mycket vatten att degen går ihop. Beroende på vattenhalten i mandelhacket/mjölet kan vatten- eller mjölhalten behöva justeras
  4. Lägg pajdegen i en plastpåse i kylen och låt vila några timmar, gärna till nästa dag.
  5. Tryck ut degen tunt i en låg pajform, ca 24 cm diameter. Nagga degen med en gaffel. Täck gärna med bakplåtspapper och häll i torkade ärter så att degen håller formen under gräddning.
  6. Förgrädda skalet i 175 grader 15 minuter.

Mandelhack
Mandelhack

 

Göra pajdeg
Göra pajdeg

 

PajdegPajdeg

 

Pajskal
Förgräddat pajskal

 

Translate »