Ingen bild i världen kan göra denna rätten rättvisa. Ugnskokt torskrygg på en bädd av blomkålspuré, ett garnityr av stekt bacon, äpple och rödbetor och toppat med några skedar brynt smör. Det blir himmelskt gott! Vill man kan man även servera små fina ärter till. I ursprungsreceptet ingår hälleflundra som är rödlistad, men jag tycker att det smakar klart bättre med MSC-märkt torskrygg. Klimatglad helt enkelt!

För 4 personer

Fisken
4 portionsbitar torskrygg
flingsalt
dillkvistar

Blomkålspuré
1/2 blomkålshuvud (ett helt om det är litet, vilket ofta ekologiska huvuden är)
4 potatisar
3 dl vispgrädde
1 1/2 – 3 dl mjölk
salt
peppar
pressad citron

Garnityr
5 rödbetor
1 äpple
1 paket bacon

Brynt smör
100 gram smör

Gör så här:

  1. Tina fisken om den varit fryst och lägg i en ugnsform. Strö över flingsalt och låt den snabbrimma 30 minuter. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skala rödbetorna och skär i tärningar. Koka tills de är mjuka. Ställ åt sidan.
  3. Skala potatisen och skär den och blomkålen i små bitar och lägg i kastrull. Häll på grädden och 1 1/2 dl mjölk. Låt koka tills potatisen och blomkålen blivit mjuka. Späd med mera mjölk om det behövs. Mixa sedan till en slät puré och smaka av med salt, peppar och lite pressad citron.
  4. Skala och tärna äpplet och skär baconet i bitar. Lägg i varm stekpanna och stek tills all vätska kokat in och baconet fått lite färg. Håll varmt.
  5. Stek rödbetorna i en klick smör. Salta och peppra lätt. Håll varmt.
  6. Skrapa bort det mesta av saltet från fisken. Sätt in en stektermometer och ugnskoka fisken tills innertemperaturen är 56 grader. Räkna med 15-20 minuter.
  7. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Vispa lätt när smöret börjar sjuda. När smöret blivit ljusbrunt och fått en nötaktig doft är det klart. Häll upp i en såsskål.
  8. Lägg upp en klick puré på varje tallrik. Lägg på en fiskbit, rödbetor och bacon och äpple. Toppa med en dillkvist och häll över några skedar med brynt smör.
  9. Ät och njut. Mm!

Torskryggmedmersmak

 

Translate »