Som lite smygvegetarian avstår jag helst från kött. Och ska jag äta kött föredrar jag vilt. Köttbullar gör jag bara en gång per år till julbordet. Finessen med detta recept är att, förutom att de görs på viltkött, så kokas köttbullarna och styckfryses för att hålla formen och bli riktigt saftiga. När det är dags att äta dem, tinas de upp och steks sedan i stekpanna med smör för att få fin färg. En färdigstekt köttbulle som fryses blir inte alls lika saftig och god som dessa blir.

 

Viltköttbullar till julbordet

1 kg viltfärs
1 lök (gul eller röd)
1 dl ströbröd
2 dl vispgrädde
2 ägg
2 msk skånsk senap (eller annan stark senap)
2 msk rörsocker
2 tsk salt
1 1/2 tsk mald kryddpeppar
1/2 tsk timjan

Gör så här:

  1. Skala och finhacka löken. Stek den på svag värme i lite smör så att den blir mjuk. Låt svalna.
  2. Blanda ihop alla ingredienserna i en skål eller kör i hushållsmaskinen. Blanda inte för mycket bara så att smeten blir seg.
  3. Ställ smeten 30 minuter i kylen. Stek under tiden en provköttbulle för att kolla kryddningen. Justera vid behov.
  4. Värm upp en kastrull med 2 liter vatten, lite salt och eventuellt buljongpulver.
  5. Trilla under tiden små köttbullar. Lägg dessa på en sköljd skärbräda.
  6. Häll försiktigt köttbullarna i det kokande vattnet och låt koka ca 3 minuter. Tag upp dem med hålslev och låt dem svalna. Spara den goda buljongen och använd t.ex. till en soppa.
  7. Styckfrys köttbullarna.
  8. Tag sedan fram så mycket som går åt och stek i stekpanna med smör för att få fin färg.

ViltkottbullarKokta köttbullar redo för frysen

 

 

Translate »