Personligen tycker jag att rimmad lax är mycket godare än gravad. Det kan vara knepigt att få tag på miljömärkt färsk lax så jag brukar använda de frysta portionsbitarna som finns i tvåpack. Oftast serverar jag laxen med en superenkel dillstuvad potatis. Eftersom potatis innehåller så mycket stärkelse behövs ingen tradionell redning med mjöl.
För 4-5 portioner
500 gram lax i portionsbitar
2 msk salt
1 1/2 msk strösocker
1/2 msk grovkrossad vitpeppar
12 potatisar
2 dl grädde eller hälften grädde, hälften mjölk
dill
- Tina laxen.
- Stöt vitpeppar i morteln och blanda med salt och socker.
- Gnid in laxbitarna med blandningen och lägg i en plastpåse. Förslut väl, lägg i en skål och ställ i kylskåpet. Låt stå i två dygn. Vänd påsen några gånger under tiden.
- Skrapa bort kryddblandningen och skiva upp laxen tunt.
- Skala och koka potatis.
- Skär potatisen i bitar och lägg tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädden och låt det bli varmt. Tillsätt en rejäl näve hackad dill och smaka av med salt och peppar.