Jag heter Karin och är klimatglad! Vad menar jag då med det? Jo, att både uppskatta god och vällagad mat och att tänka klimatsmart och värna om miljön. Men hur kan man göra det?

För egen del har jag gjort valet att äta vegetariskt, inte strikt men kanske till 95%. Som ensam vegetarian i en familj bestående av make och två hemmavarande barn som är allätare får jag vara lite pragmatisk. När sonen som flyttat hemifrån kommer på besök tillsammans med flickvännen får jag dock förstärkning.

När jag handlar hem kött och fisk till familjen väljer jag enbart KRAV-märkta alternativ. Vi planerar en matsedel för 14 dagar i taget och försöker då ha 6 dagar med kötträtter, 4 med fiskrätter och 4 helt vegetariska dagar. Köttkonsumtionen i vår familj ligger ungefär på hälften av genomsnittet i Sverige.

I övrigt handlar vi så mycket ekologiska varor som är möjligt. Det innebär att vi i affärerna inte tittar efter röda lappar utan efter gröna lappar. Blir inte det väldigt dyrt? Nej, faktiskt inte! Vi storhandlar var 14:e dag och det sparar både tid och pengar. Vi köper inga halvfabrikat och bakar också nästan allt bröd själva. Våra köttfria dagar gör också att det finns utrymme att handla varor som kostar lite mer i pengar räknat, men som i det långa loppet är billigare för oss alla.

I den här receptsamlingen lägger jag upp mina favoritrecept. Genomgående är att det är mat som kan lagas med omsorg om miljön. Det finns ekologiska alternativ att välja och det går att variera ingredienserna efter säsong.

Mitt intresse för klimat- och miljöfrågor fick mig att börja blogga i januari 2012. Här är en länk till den bloggen: http://blogg.klimatglad.se. Välkommen dit!

På den här sidan handlar det bara om mat och att vara klimatglad!

Karin-liten

 

Translate »