Att göra egen majonnäs är både snabbt och enkelt. På köpet slipper man de tillsatser som finns i köpt majonnäs. Det går även utmärkt att göra majonnäsen vegansk genom att ersätta äggen med kikärtsspad. Det blir lite annorlunda, men god smak. Majonnäsen blir också helt vit i färgen jämfört med den ljust gula färgen som äggmajonnäsen får.
Majonnäs
2 äggulor (eller 3 msk kikärtsspad)
3 dl neutral olja
2 tsk stark senap
2 tsk pressad citron
salt, peppar
Gör så här:
- Häll äggulorna (eller kikärtsspadet) i en skål, gärna med så smal botten som möjligt. Vispa med elvisp en minut så att det blir fluffigt.
- Ställ skålen lite på sned och kör elvispen medan oljan sakta hälls i. Se till att strålen hamnar mellan visparna. Majonnäsen blir riktigt tjock i konsistensen.
- Blanda i senap och citron och smaka av med salt och peppar.
- Förvara i glasburk i kylen. Majonnäsen håller ett par veckor.