Detta är ett av mina favoritbröd som förvisso tar 2 dygn från start till mål, men ändå kräver minimal arbetsinsats. Så här går det till att baka två fina bröd:

Surdegen
75 gram ljummet vatten
75 gram siktat mjöl (vete eller dinkel)
en klick fräsch surdegsgrund

Degen
640 gram ljummet vatten
surdegen
200 gram fullkornsmjöl (t.ex. dinkel, graham eller råg)
600 gram siktat mjöl (vete eller dinkel)
20 gram salt

Dag 1, kväll
Häll ut det mesta av surdegsgrunden och mata den enligt separat instruktion.

Dag 2, morgon
Blanda ihop ljummet vatten och siktat mjöl + en klick av surdegsgrunden. Låt stå tills surdegen är bubblig och klarar flytprovet.

Dag 2, eftermiddag/kväll

  1. Värm vattnet till fingervarmt och häll i en bunke.
  2. Häll i surdegen, mjölsorterna och sist saltet.
  3. Blanda med en hand tills degen gått ihop. Knådning behövs inte.
  4. Låt degen vila övertäckt i 30 minuter.
  5. Ta dag i degen i bunkens kant och vik in mot mitten. Vrid skålen 90 grader och upprepa tills skålen vridits två varv. Täck igen och stå ytterligare 30 minuter. Upprepa vikningen var 30:e minut under 2-3 timmar. Låt därefter degen jäsa ifred ca 2 timmar till. Den ska nu ha ökat tydligt i storlek och bubblor syns.
  6.  Mjöla bakbordet och häll upp degen. Häll mjöl på en tänkt mittlinje och dela i två delar. Runddriv de två bitarna och låt vila i 30 minuter.
  7. Forma degbitarna och lägg i väl mjölade jäskorgar. Sätt in i kylen och låt stå ca 1 dygn.

Dag 3, eftermiddag/kväll

  1. Sätt på ugnen på 275 grader. Värm en plåt i ugnen om baksten saknas. Sätt en ugnssäker skål på botten av ugnen.
  2. Värm vatten.
  3. Mjöla lätt på ovansidan (blivande undersidan) på bröden och stjälp upp mjölad brödspade.
  4. Snitta bröden.
  5. Skjutsa in bröden på stenen eller plåten och häll snabbt det varma vattnet i skålen på botten.
  6. Sänk temperaturen till 250 grader och grädda 20 minuter.
  7. Sänk till 200 grader och grädda ytterligare 20 minuter.
  8. Låt kallna på galler.
  9. Ät och njut!

Basbröd

 

 

 

 

Translate »