Detta är en mustig gryta gjord på röda linser, tomat och kokosmjölk. Den är inte särskilt stark, men vill man ha mera hetta så kan man tillsätta lite torkad röd chili. Den lilla gnuttan kanel ger en spännande smakbrytning. Serverad med ris, raita och eventuellt naan så blir man ordentligt mätt!
Dhal
1 lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
1 msk finhackad, färsk ingefära
1 tsk koriander
1/2 tsk mald spiskummin
1 krm malen kanel
4 dl röda linser
400 g krossade tomater
1 burk kokosmjölk
2 dl vatten
torkad röd chili eller sambal oelek
salt, peppar
pressad lime
- Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken.
- Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, spiskummin, kanel och eventuellt chili.
- Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25 – 30 minuter. Rör lite då och då, när grytan börjar tjockna är det lätt att det fastnar.
- Smaka av med salt, peppar och limejuice. För extra styrka tillsätt lite sambal oelek.