Att göra egen vaniljsås är så mycket godare och dessutom slipper man alla tillsatser. En vaniljsås som görs på vaniljstång som kokas i gräddmjölk är förstås allra godast, men denna kallrörda variant är inte alls dum heller. Man slänger ihop den lika snabbt som man vispar grädde.
2 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
1 tsk äkta vaniljsocker (t.ex. Kung Markatta)
- Vispa grädden tills den är lagom tjock.
- Tillsätt äggulor, socker och vaniljsocker och vispa tills allt löst sig och konsistensen känns bra.
Apropå vanilj. Jag skrapar ur en vaniljstång, (kokar med stången i gräddmjölken, sköljer sedan av stången och låter den torka) och kör stången sen i kaffekvarn till pulver. Blandar pulvret med önskat val av socker. Jag har Stevia. Det blir världens godaste vaniljsocker!!