Detta bröd som är späckat med torkade frukter och nötter passar utmärkt på julbordet och till ostbrickan. Blir det torrt är det också gott att rosta. Receptet kommer ursprungligen från Martin Johansson.
Frukt- och nötbröd – 1 formbröd
Surdeg
100 gram surdegsgrund
300 gram vatten
180 gram grovt rågmjöl
Bröddeg
50 gram vatten
120 gram vetemjöl special
80 gram grovt rågmjöl
10 gram salt
25 gram mörk sirap, gärna muscovado
1 tsk hel kardemumma
125 gram blandade nötter (valnötter, hasselnötter, mandel)
250 gram blandad torkad frukt (fikon, aprikoser, russin)
Dag 1, kväll
- Värm vattnet till surdegen så att det är fingervarmt.
- Blanda i rågmjöl och surdegsgrund. Täck över och låt stå ca 12 timmar tills surdegen är bubblig.
Dag 2, morgon
- Mortla kardemumman.
- Skär aprikoser och fikon i mindre bitar.
- Värm vattnet så att det är fingervarmt.
- Blanda i surdegen, mjöl, kardemumma, salt och sirap. Rör så att allt är ordentligt blandat.
- Blanda sedan i nötter och frukt och rör runt.
- Låt jäsa till dubbel storlek, räkna med 3-5 timmar.
- Häll degen i en smord form (2 liter) och låt jäsa ytterligare ca 2 timmar.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Grädda brödet ca 30 minuter. Sänk temperaturen till 200 grader om brödet börjar bli för mörkt.