Att göra egen glögg är en av mina jultraditioner. Det är hur enkelt som helst. Det enda man måste tänka på är att börja i god tid eftersom den tar minst tre veckor att bli färdig. Tyvärr är det svårt att hitta ekologisk svagdricka, men någon enstaka gång får man väl vara lite oeko.
Glögg, ca 5 flaskor
2,5 liter svagdricka
25 gram jäst
1,25 kg socker
15 gram hela kryddnejlikor
10 gram kardemummakärnor
1 bit hel ingefära
250 gram russin
3 skalade och skivade potatisar
Gör så här:
- Rör ut jästen i lite av svagdrickan.
- Blanda ihop alla ingredienserna. Låt stå i täckt kastrull i rumstemperatur.
- Röres kraftigt morgon och kväll i en vecka. Därefter 2-4 veckors vila.
- Sila och buteljera.
- Njut med lussekatter och pepparkakor.