Ett gott och smakrikt bröd bakat helt på råg passar utmärkt på julbordet, både till silen och till de goda ostarna.

Surdeg
100 gram surdegsgrund
300 gram ljummet vatten
180 gram grovt rågmjöl

  1. Blanda ihop, täck och låt stå i rumstemperatur tills surdegen är krämig och bubblig, ca 8-10 timmar.

 

Bröddeg
Surdegen
500 gram naturell yoghurt
450 gram vatten
100 gram flytande vört (eller reducerad svagdricka)
150 gram mörk sirap
2 tsk hel kummin
30 gram salt
1200 gram grovt rågmjöl

  1. Värm vattnet och blanda med yoghurten så att det blir fingervarmt. Rör i vört, sirap, kummin och salt.
  2. Blanda i surdegen och slutligen mjölet. Rör tills allt har blandat sig. Degen ska vara kladdig men inte rinnig.
  3. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 4-5 timmar.
  4. Häll upp degen i tre smorda formar på 1 1/2 liter. Strö på lite mjöl. Låt jäsa ytterligare ca 2 timmar.
  5. Sätt på ugnen på 250 grader. Grädda i nedre delen av ugnen, gärna på baksten, i 10 minuter. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare ca 40 minuter.
  6. Stjälp upp försiktigt på galler och låt svalna. Låt gärna brödet vila till nästa dag innan det skärs upp.

Julkavring

Translate »