Även söta bullar går utmärkt att baka på surdeg, bara surdegen är pigg och glad och inte för sur. Det brukar ordna sig genom att man förvarar surdegsgrunden i rumstemperatur. Det tar lite längre tid förstås att baka med surdeg, eftersom jästiderna blir längre. Men då kan man ju passa på och göra något annat kul.

Kanelbullar (ca 40 stycken)

Surdegen
150 gram vatten
150 gram vetemjöl
50 gram surdegsgrund

Degen
150 gram smör
450 gram mjölk
surdegen
800 gram vetemjöl
1 ägg
1 dl socker
1 msk kardemummakärnor som mortlas
1/2 tsk salt

Fyllningen
150 gram rumsvarmt smör
socker
kanel

  1. Värm vattnet till fingervarmt och rör i surdegen. Tillsätt mjölet och blanda väl. Täck över och låt stå 6-8 timmar tills surdegen är bubblig och krämig och klarar flytprovet.
  2. Smält smöret och häll i mjölken. Blandningen ska vara fingervarm. Häll över i degblandaren.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och kör på låg hastighet tills degen släpper från kitteln. Tillsätt aningen mera mjöl om degen är för kladdig.
  4. Låt jäsa 4-6 timmar tills degen har fördubblats.
  5. Dela degen i två delar och kavla ut en del i taget till en rektangel.
  6. Bred på smör och strö över socker och kanel.
  7. Rulla ihop till en rulle, skär i bitar och lägg i bakformar.
  8. Ställ på plåtar och täck med bakhandduk. Låt jäsa ca 2 timmar.
  9. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 250 graders värme ca 12 minuter.

Kanelbullar

 

 

 

 

Translate »