Att göra söta och feta degar, bulldegar alltså, på surdeg är lite utmanande eftersom de blir tunga och trögjästa. Man kan underlätta genom att göra en surdeg som innehåller socker i samma proportion som den färdiga degen. Den här mängden surdeg, drygt 400 gram, är lagom till en bulldeg på totalt 1 kg mjöl och med 20% socker. I procent är surdegen 100% mjöl, 100% vatten, 20% socker. Den söta surdegen baseras på en vanlig osötad surdegsgrund som gärna får innehålla en del fullkornsmjöl. Räkna med att det tar 1 dygn att få igång den.
Dag 1, kvällen
40 gram vetemjöl, t.ex. Saltå Kvarn vetemjöl special
40 gram vatten
8 gram rörsocker
5 gram pigg surdegsgrund
- Värm vattnet så att det är fingervarmt. Häll vattnet i en ren glasburk.
- Tillsätt surdegsgrunden, mjöl och socker och rör tills det blandat sig ordentligt. Låt stå i rumstemperatur ca 12 timmar med locket på.
Dag 2, morgon
40 gram vetemjöl
40 gram fingervarmt vatten
8 gram rörsocker
- Surdegen ska efter 12 timmar vara bubblig och krämig. Om inte, låt den stå längre.
- Häll bort hälften av innehållet i burken. Ett tips är att surdegen är god att steka som en ”pannkaka”. Se recept här.
- Blanda i vattnet, mjöl och socker i surdegsburken. Låt stå i rumstemperatur ca 12 timmar med locket på.
Dag 2, kväll
100 gram av innehållet i surdegsburken
150 gram vetemjöl
150 gram fingervarmt vatten
30 gram rörsocker
- Häll 100 gram av surdegen i en skål.
- Tillsätt vatten, mjöl och socker. Täck över och låt stå ca 12 timmar i rumstemperatur.
- Baka!