Surdegspizza är bland det enklaste man kan göra med surdeg. Det är inte lika kinkigt med t.ex. jästider som det är när man bakar bröd. När degbitarna är runddrivna kan de stå svalt i princip hur länge som helst. Receptet nedan är per person.

För en portionspizza lagom till en plåt
150 gram mjöl
100 gram vatten
50 gram surdeg
3 gram salt

  1. Sätt surdegen kvällen innan baket av lika delar ljummet vatten och vetemjöl och en klick starter. Låt stå 10 -12 timmar.
  2. Värm vattnet så att det är ljummet och häll i degbunken. Rör i surdegen. Tillsätt mjöl och salt och blanda ihop till en deg. Täck och låt stå 30 minuter.
  3. Vik degen och låt stå ytterligare 30 minuter. Upprepa detta under ca 2 timmar.
  4. Låt sedan degen jäsa till ungefär dubbel storlek.
  5. Dela degen i portionsbitar och runddriv dem. Lägg bitarna på väl mjölad bakduk på en bricka. Täck med handduk och plasta gärna in så att ytan på degen inte blir hård. Ställ brickan svalt eller i kylen beroende på när pizzorna ska bakas.
  6. Tag fram degen i rumstemperatur ca en timme innan bak. Sätt ugnen på 275 grader.
  7. Mjöla bakbordet och tag en degbit och börja platta ut den från mitten och ut mot kanterna så att luften hamnar där.Vänd några gånger så att degen inte fastnar.
  8. Flytta över degen till degspade eller plåt. Lägg på valfri fyllning.
  9. Grädda tills pizzan fått fin färg både på ovan och undersidan , ca 10 minuter.
  10. Garnera gärna med sallad. Ät och njut!

 

Translate »