Att göra egen surkål är busenkelt och nästan gratis. Ett normalstort ekologiskt vitkålshuvud räcker till 1-2 rejäla burkar. Man får dock ha lite tålamod och vänta på att kålen blir färdig. Det tar ca 6 veckor.

 

Detta behövs till en konservburk à 1 liter

900 gram finstrimlad vitkål
14 gram havssalt

 

Gör så här

  1. Strimla vitkålen fint. Spara ett av de yttre bladen plus stocken.
  2. Lägg vitkålen i en skål och häll på saltet. Låt stå en halvtimme.
  3. Massera kålen en stund så att den mjuknar och vätskar sig.
  4. Packa kålen i glasburken. Ta upp kålen med sil eller hålslev så att vätskan blir kvar i skålen.
  5. Avsluta med att täcka den strimlade kålen med det hela kålbladet.
  6. Skapa en tyngd med kålstocken och ett lågt glas eller annan lämplig tyngd.
  7. Häll på vätskan så att kålen är helt täckt. Knäpp igen locket på burken så att tyngden håller nere kålen i vätskan.
  8. Låt stå i rumstemperatur i 2 veckor. Därefter ska kålen eftermogna i ca 4 veckor i kylskåp. Sen är den färdig att avnjutas!

 

 

Se till att kålen är helt täckt av vätskan.

Translate »