Att göra egen tahini för att använda i hummus är enkelt och det blir avsevärt billigare än att köpa färdig. Det som behövs är bara sesamfrön, olja och salt. Och en stekpanna och en mixer förstås.

 

Tahini – ca 2 dl

3 dl sesamfrön
4 dl neutral olja, t.ex. raps
1 nypa salt

 

Gör så här:

  1. Rosta sesamfröna i ca 5 minuter i en stekpanna på medelvärme. Rör hela tiden så att de inte bränns. När de börjar dofta är de färdiga. Låt svalna.
  2. Häll fröna i mixer och kör en minut. Skrapa ner från kanterna och kör en minut till.
  3. Häll i olja och salt och mixa ca 5 minuter tills blandningen är flytande.
  4. Häll upp tahinin o en glasburk och förvara i kylskåp. Den håller i flera veckor.

Göra tahini
Ingredienser till tahini

 

Rosta sesamfrön
Rosta

 

Mixa
Mixa

 

Hummusingredienser
Ingredienser till hummus

 

Hemgjord tahini och hummus

Hemlagad hummus och tahini

 

 

 

Translate »