Ett gott vörtbröd hör julen till. Detta blir ett riktigt mustigt bröd med all svagdricka och vört och goda kryddor. Eftersom det blir en tung deg med mycket råg och sirap så behöver den jäsa ordentligt. Räkna med ca 10 timmar jästid.

Skållning
200 g svagdricka eller öl
100 g grovt rågmjöl
10 g malda pomeransskal
10 g mald ingefära
5 g malda nejlikor

Koka upp vätskan tillsammans med de malda kryddorna. Täck och låt svalna.

Surdeg
60 g surdegsgrund
330 g grovt rågmjöl
210 g ljummet vatten

Rör ihop, täck och låt jäsa till dubbel storlek cirka 10 timmar.

Bröddeg
1000 g vetemjöl (eller siktad dinkel)
600 g svagdricka eller öl
200 g mörk sirap
100 g vörtextrakt eller reducerad mörk öl
30 g salt
150 g russin

  1. Blanda ihop ingredienserna (utom russin) med surdegen och skållningen.
  2. Låt degen vila 30 minuter innan du nyper in russinen. Vik sedan degen varje halvtimme under totalt 2 timmar.
  3. Låt sedan degen jäsa i ytterligare ca 3 timmar innan den formas till 4 bröd. Den ska ha ökat ca 40% i volym.
  4. Lägg bröden i mjölade jäskorgar och låt jäsa upp ordentligt. Räkna med 3-5 timmar. Denna jäsning kan även ske över natten i ett svalare utymme, t.ex. i en källare.
  5. Baka bröden  med ånga på 220 grader i ca 40 minuter. Sänk ev temperaturen de sista 15 minuterna till 200 grader om bröden blir för mörka.
  6. Låt svalna på galler utan duk.

Vortbrod

Translate »