Tomatsalsa
I en familj som gillar mexikansk mat går det åt en hel del salsa. Istället för att köpa en färdig salsa med tvivelaktiga ingredienser och ofta rätt mycket socker är det busenkelt att göra egen. På 15 minuter kan man göra drygt 500 gram hemlagad, ekologisk och mumsig...
Grillade nektariner
När det är säsong för nektariner är denna röra ett gott grilltillbehör. Är man lycklig ägare av ett eget persiko-, nektarin- eller aprikosträd så blir det riktigt klimatsmart.
Tomater och mozzarella
Denna sallad med tomater och mozzarella smakar allra bäst om den görs på nyskördade solvarma tomater. Den kan ätas som ensamrätt med ett gott bröd eller som tillbehör till en varmrätt.
Potatishalvor
Detta är ett gott och enkelt alternativ till klyftpotatis och pommes frites som passar till de flesta maträtter. Kryddningen kan också varieras därefter.
Paella
Man kan fundera kring om en rätt som innehåller så mycket ris, kyckling och skaldjur kan göras klimatsmart. Det bästa man kan göra är att bara välja ekologiska råvaror, som Bosarpkyckling. Dessutom behöver man ju inte äta paella var och varannan dag. Men någon gång...
Sommartorsk i foliepaket
Det här receptet tillkom en sommardag när jag hade trädgårdslandet fullt av grönsaker och rotfrukter samt ett paket KRAV-märkt torsk i frysen. Allt lagas till i foliepaket på grillen. Det är en ljuvlig doft när paketen vecklas upp!
Dinkelsallad
Dinkel är ett gott och miljövänligt alternativ till ris. Den här salladen kan serveras till det mesta. Den kan utgöra en nyttig bas i en vegetarisk måltid och är också mycket god till både kött och fisk, särskilt grillat. På sommaren kan salladen också varieras med...
Rostade rotfrukter
Istället för att slentrianmässigt göra en grönsallad baserad på importerade salladsgrönsaker under vinterhalvåret kan man istället utnyttja säsongens närproducerade rotfrukter. Rostade rotfrukter passar till de flesta rätter.
Yoghurtglass
En snabbvariant på glass är att använda sig av frysta bär som mixas med socker och yoghurt. Ett härligt sätt att få sommarkänsla mitt i vintern.
Björnbärsparfait
En god middag avslutar jag gärna med en riktigt god efterrätt, gärna gjord på egna frukter eller bär.