Fisksoppa
Med bra val av KRAV- eller MSC-märkt fisk och skaldjur som kompletteras med närproducerad potatis och rotfrukter är detta en klimatsmart middag vintertid.
Superenkelt surdegsbröd
Ett enkelt och tidseffektivt bröd som är perfekt för nybörjaren. I receptet behövs en rågsurdegsgrund som måste göras först.
Rödbetsbiffar med getostcreme
Detta är en riktigt god och festlig vegetarisk biff. Ugnsbakade potatishalvor passar utmärkt att servera till.
Gräddtårta
Att baka en tårta är ärligt talat inte så särskilt svårt eller tidskrävande. Det blir både godare och nyttigare och att man slipper de tillsatser som oftast finns i köpta tårtor. Dessutom kan man välja ekologiska råvaror.
Mandelmassa
Att göra egen ekologisk mandelmassa är enkelt förutsatt tillgång till en matberedare.
Sallad med kamutvete
Kamutvete kan man använda på samma sätt som dinkel och bulgur. Här serveras vetet i en matig, vegetarisk sallad.
Festlig rödspätta
Rödspätta får väl betraktas som en fisk som är ok att äta. Detta är ett lite annorlunda recept. Rödspättan fylls med champinjoncrème och kokas i vin och grädde. Egentligen ska den toppas vid serveringen med svart kaviar. Men det kan vara svårt att få tag på ekologisk...
Enkla och goda soppan
Receptet på denna enkla men mycket goda och mustiga soppa har jag fått av en av mina söner. Kompletterad med lite pasta och ett gott bröd, gärna surdeg, så mättar den bra, särskilt en kall vinterdag.
Pressgurka
Pressgurka är lite nostalgi för mig. Det passar utmärkt att göra när man har gott om gurka, kanske egenodlad.
Vildsvinsstek
När man blir sugen på en riktigt gammaldags söndagsstek kan man för att göra maten så klimatsmart som möjligt välja vilt, t.ex. vildsvin. Med kantareller från skogen och grönsaker efter säsong bli det ett både gott och bra matval. ...