Citronmarmelad

Citronmarmelad

Den här marmeladen kan man passa på att gör i samband med flädersaftskoket. Recept på saften finns här. Man tar helt enkelt tillvara på citronskivorna när saften är klar istället för att bara kasta bort dem. Genom att spara citronkärnorna och hälla hett vatten på dem...

Soltorkade tomater

Soltorkade tomater

Om man har gott om tomater kan man passa på att göra egna "soltorkade" tomater. Skiva tomaterna och torka i ugn eller tork. Låt eftertorka några dygn i rumstemperatur täckta med handduk. Förvara de torkade tomaterna i glasburkar. Lägg sedan in dem i olja allteftersom...

Plommonbröd

Plommonbröd

När man har gott om färsk frukt kan man med fördel ha i det i surdegsbröden. Här är en variant på mitt basbröd, 4 bröd som utgår från 1800 gram mjöl, som smaksätts med plommon.   Ingredienser 400 gram surdeg 1260 gram ljummet vatten (70%) 45 gram salt 450 gram...

Äppelmust

Äppelmust

När man har gott om äpplen på hösten kan det vara läge att göra must. Allra trevligast är förstås att köra iväg sina äpplen till ett musteri och sedan få hem en laddning must på flaska. Har man en egen press så kan man musta själv. Men om press saknas och skörden är...

Plommonsalsa

Plommonsalsa

Har man gott om plommon så gäller det att komma på alla tänkbara sätt att använda dem. Denna såsen passar utmärkt till grillat med kombinationen av sötma från honungen, lite bitterhet från plommonskalen och hetta från chilin. Det är faktiskt inte helt lätt att gissa...

Plommonkaka

Plommonkaka

Plommon gör sig bra i efterrätter. Denna saftiga och knäckiga plommonkaka är en av familjens favoriter. Snabblagad är den också!   Ingredienser 175 gram smör 3 dl vetemjöl 1 dl rörsocker 1 tsk bakpulver 12 plommon 1 dl rörsocker blandat med 1 msk potatismjöl...

Pesto – många varianter

Pesto – många varianter

Pesto kan man göra av det mesta. Mina favoriter just nu är tomatpesto och traditionell pesto med basilika. Användningsområdena är många. Pesto är gott till pasta, kyckling, som tillbehör till grillat och varför inte som smörgåspålägg. Till pasta äter vi gärna både röd...

Basilikapesto

Basilikapesto

Pasta med pesto är ju bara så gott, men användningsområdena är hur många som helst. Den klassiska peston innehåller pinjenötter, men jag använder hellre solrosfrön eller pumpakärnor som jag tycker ger mer smak. Ett tips är att basilikaplantorna kan skördas flera...

Tomatpesto

Tomatpesto

Min favoritpesto som jag använder främst till pasta och fiskrätter. Och en klick på en bit nybakat surdegsbröd är inte heller dumt. Enklast är att utgå ifrån soltorkade tomater i olja på burk så får man oljan på köpet. Tomatpesto 300 gram soltorkade tomater i olja...

Rårörd smultronsylt

Rårörd smultronsylt

Smultron är allra godast färska, men vill man bevara bären så är rårörd sylt ett bra alternativ. Att koka bären fördärvar den fina smaken. Fördelarna med en rårörd sylt är också att vitaminer och näringsämnen bevaras bättre och man kan minska på mängden socker....

Translate »