Torskrygg med mersmak

Torskrygg med mersmak

Ingen bild i världen kan göra denna rätten rättvisa. Ugnskokt torskrygg på en bädd av blomkålspuré, ett garnityr av stekt bacon, äpple och rödbetor och toppat med några skedar brynt smör. Det blir himmelskt gott! Vill man kan man även servera små fina ärter till. I...

Dhal – indisk linsgryta

Dhal – indisk linsgryta

Detta är en mustig gryta gjord på röda linser, tomat och kokosmjölk. Den är inte särskilt stark, men vill man ha mera hetta så kan man tillsätta lite torkad röd chili. Den lilla gnuttan kanel ger en spännande smakbrytning. Serverad med ris, raita och eventuellt naan...

Raita

Raita

När man äter kryddstark indisk mat ska man inte göra misstaget att dricka vatten för att lindra hettan i munnen. Yoghurt däremot är både friskt och läskande och svalkar hettan på ett effektivt sätt. Detta är en god yoghurtsås som passar till de flesta indiska grytor....

Surdegspizza

Surdegspizza

Surdegspizza är bland det enklaste man kan göra med surdeg. Det är inte lika kinkigt med t.ex. jästider som det är när man bakar bröd. När degbitarna är runddrivna kan de stå svalt i princip hur länge som helst. Receptet nedan är per person. För en portionspizza lagom...

Branteviksill

Branteviksill

Med så här god sill på smörgåsbordet behövs egentligen ingen annan. Jag har i alla fall slutat med alla andra inläggningar. Observera att det inte är någon vätska i inläggningslagen, bara socker och kryddor. Sill 2 burkar inläggningssill eller 1/2 kg sillfilé som...

Hemmagott

Hemmagott

Hemmagott är en hemlagad variant på bregott, men helt utan tillsatser och med de finaste råvarorna. Enkelt och snabbt att blanda ihop. Det är gott och mjukt att breda på smörgåsarna och funkar också alldeles utmärkt till matlagning. 250 gram osaltat smör 1 1/2 dl...

Grötbröd

Grötbröd

Att tillsätta gröt till en deg bidrar både till den goda smaken och högt vatteninnehåll, dvs saftigare bröd. Olika gryn och mjölsorter kan användas och mängden vatten i degen kan justeras därefter. Just denna deg passar bra att göra i degblandare eftersom gröten måste...

Brysselkålssallad

Brysselkålssallad

Detta är en smakrik och lite matig sallad som serveras varm och passar utmärkt som tillbehör till de flesta typer av rätter, vegetariskt, kött eller fisk. 500 gram brysselkål (färsk eller fryst) 1 liten rödlök 1/2 dl mandel 1 1/2 dl vispgrädde 150 gram fetaost...

Julkavring

Julkavring

Ett gott och smakrikt bröd bakat helt på råg passar utmärkt på julbordet, både till silen och till de goda ostarna. Surdeg 100 gram surdegsgrund 300 gram ljummet vatten 180 gram grovt rågmjöl Blanda ihop, täck och låt stå i rumstemperatur tills surdegen är krämig och...

Vörtbröd på surdeg

Vörtbröd på surdeg

Ett gott vörtbröd hör julen till. Detta blir ett riktigt mustigt bröd med all svagdricka och vört och goda kryddor. Eftersom det blir en tung deg med mycket råg och sirap så behöver den jäsa ordentligt. Räkna med ca 10 timmar jästid. Skållning 200 g svagdricka eller...

Translate »