av Karin | nov 25, 2015 | Bakning, Matbröd
Poolish är en sorts snabbsurdeg som startas på en liten gnutta jäst. För mig som aldrig tyckt om vitt bröd som smakar jäst är detta en trevlig kompromiss. Enkelt är det också. För de som gillar att läsa recept i procent gäller följande proportioner: 100% vetemjöl =...
av Karin | nov 22, 2015 | Bevara, Sylt
De senaste åren har jag haft gott om gyllenbär, en sorts små physalis. De är supergoda att äta som de är, men varför inte testa att göra lite marmelad också. Väldigt god blev den, passar utmärkt att ta fram till ostbrickan istället för fikonmarmeladen. ...
av Karin | nov 22, 2015 | Bevara, Sylt
Har man som jag gott om plommon så får man hitta alla möjliga sätt att ta vara på dem. Vi är inga storkonsumenter av sylt och marmelad, men några burkar går ju alltid åt. Detta recept funkar både för sylt och marmelad. Det är bara koktiden som avgör vilket det blir....
av Karin | nov 22, 2015 | Efterrätter
Den här goda efterrätten eller mellanmålet smakar barndom för mig. På höstarna när det var gott om äpplen gjorde min mamma den till mig. Jag älskade den då, jag älskar den nu. Äppelris – 6 portioner 2 dl risgryn (rundkornigt) 1 msk smör 4 äpplen 5 dl...
av Karin | nov 16, 2015 | Dryck
Att göra egen glögg är en av mina jultraditioner. Det är hur enkelt som helst. Det enda man måste tänka på är att börja i god tid eftersom den tar minst tre veckor att bli färdig. Tyvärr är det svårt att hitta ekologisk svagdricka, men någon enstaka gång får man väl...
av Karin | nov 16, 2015 | Potatis
Nyskördade stora höstpotatisar blir underbart goda att baka. Bara en klick smör räcker egentligen, men lite god räkröra gör detta till fest på riktigt. MSC-märkta räkor och rom vill jag förstås ha! Bakad potatis till 4 personer 4 stora bakpotatisar eller 8 lite...
av Karin | nov 13, 2015 | Såser och röror
Mango chutney finns förvisso att köpa, men när man gör själv från grunden så får man stenkoll på ingredienserna och slipper alla typer av tillsatser. Ekologisk färsk mango är numera ganska lätt att få tag på. Mango chutney – 2 burkar 2 dl rörsocker 1 dl vit...
av Karin | nov 4, 2015 | Ris
Rödbetsrisotto har blivit en ny favoriträtt efter att jag smakade det på en restaurang som serverar tapas à la cross-over. Den funkar som ensamrätt, med gör sig också alldeles utmärkt till fiskrätter, särskilt torsk. Den friterade rosmarinen blir pricken över i:et....
av Karin | sep 30, 2015 | Efterrätter
Om man gillar friska och syrliga desserter kommer denna bli en given favorit. Vacker är den också dekorerad med färsk frukt och passionsfrukt. Mums! Med tanke på att hela citronen används är det förstås extra viktigt att köpa en ekologisk. Citronglass (8...
av Karin | sep 30, 2015 | Bevara
Detta recept är fritt från citronsyra vilket ger saften en mjukare syrlighet. Rårörsockret ger också en fin sötma med lite honungston. Viktigt är som alltid att använda ekologiska citroner. Dessa kan man dessutom återanvända och göra citronmarmelad av när de fyllt sin...