av Karin | okt 19, 2014 | Efterrätter
Att göra egen nyponsoppa är enkelt och väl värt besväret. Det blir mycket godare, man slipper alla typer av tillsatser och kan begränsa sockermängden. I detta recept sötas soppan med honung så den blir ännu nyttigare. valfri mängd nypon vatten 1 dl honung per...
av Karin | okt 16, 2014 | Fisk & skaldjur
Personligen tycker jag att rimmad lax är mycket godare än gravad. Det kan vara knepigt att få tag på miljömärkt färsk lax så jag brukar använda de frysta portionsbitarna som finns i tvåpack. Oftast serverar jag laxen med en superenkel dillstuvad potatis. Eftersom...
av Karin | okt 3, 2014 | Efterrätter
En superenkel pudding som kan ätas både till frukost och som efterrätt kan man göra av chiafrön som blandas med valfri vätska. Fröna som innehåller mycket nyttigheter kan binda en stor mängd vätska i förhållande till sin egen volym. Den här varianten görs på...
av Karin | okt 3, 2014 | Dryck, Tillbehör
Ett sätt att minska användningen av mjölk är att använda olika typer av substitut. Jag har dock testat sojamjölk, rismjölk och havremjölk utan att bli riktigt förtjust i någondera. Däremot hemgjord kokosmjölk och mandelmjölk gillar jag skarpt. Den senare förutsätter...
av Karin | sep 2, 2014 | Ris, Tillbehör
Risotto är en favoriträtt som jag gärna återkommer till. Den går att variera i det oändliga med olika typer av grönsaker och annan smaksättning. Har man tillgång till färsk eller torkad karljohansvamp så blir det rena festmaten. Risotto med svamp (4 personer) 1 färsk...
av Karin | sep 1, 2014 | Tillbehör
Att lägga in sin egen jalapeno för att ha till mexikanska eller andra rätter som man vill sätta lite sprätt på är inte alls svårt. Extra kul förstås om man odlar sin egen chili. En burk inlagd jalapeno 3 dl strimlad jalapeno 4 dl vatten 2 msk salt 2 msk ättiksprit...
av Karin | maj 8, 2014 | Efterrätter
Att göra egen vaniljsås är så mycket godare och dessutom slipper man alla tillsatser. En vaniljsås som görs på vaniljstång som kokas i gräddmjölk är förstås allra godast, men denna kallrörda variant är inte alls dum heller. Man slänger ihop den lika snabbt som man...
av Karin | apr 18, 2014 | Bakning, Bullar
Även söta bullar går utmärkt att baka på surdeg, bara surdegen är pigg och glad och inte för sur. Det brukar ordna sig genom att man förvarar surdegsgrunden i rumstemperatur. Det tar lite längre tid förstås att baka med surdeg, eftersom jästiderna blir längre. Men då...
av Karin | apr 16, 2014 | Vegetariska soppor, Vegetariskt
Detta är den absolut godaste och mustigaste tomatsoppa jag ätit. Förmodligen för att den just innehåller så mycket tomater. Dessutom går det väldigt snabbt att laga till den. Receptet kommer ursprungligen från Jamie Oliver, en mästare i att laga god mat utan att...
av Karin | apr 2, 2014 | Bakning, Matbröd
Detta är ett enkelt och förhållandevis snabbt sätt att baka surdegsbröd. Om surdegen sätts på morgonen den ena dagen vankas det nybakade frallor morgonen dagen därpå. Surdeg 50 gram kallt vatten 50 gram vetemjöl en liten klick surdegsgrund Degen surdegen 250 gram...